Kako opraviti odličen video razgovor za delo?

 

Tudi v času koronavirusa je mogoče izvesti razgovor za delo. Nič zato, če ne moremo osebno do podjetja. Vzemite kariero v svoje roke in predlagajte video razgovor. Preverite, kako ga čim bolj učinkovito izvesti in tudi na ta način zablesteti.

Naposled so vaša prizadevanja obrodila sadove in prejeli ste povabilo na razgovor, a v podjetje zaradi trenutnih okoliščin, povezanih s koronavirusom in samoizolacijo, ne morete osebno. Pokažite proaktivnost in jim čim prej napišite prijazno elektronsko sporočilo. Predlagajte razgovor prek video klica! Omenite svojo zainteresiranost za delovno mesto in izpostavite, da je sedaj pravi čas za iskanje kadra, ki jim bo v pomoč takoj po teh izrednih razmerah.

Preden se lotite elektronskega sporočila, proučite, kako posluje podjetje, v katerem se želite zaposliti. So mogoče v medijih najavili večja odpuščanja zaradi koronavirusa? Zmanjšali proizvodnjo? Svoje sporočilo oblikujte v skladu z razmerami, v katerih se je podjetje znašlo.

Kako se pripraviti na video razgovor?

Za video razgovor se vsekakor primerno pripravite, ravno tako, kot bi se pripravljali na razgovor v živo. Zagotovite si tudi urejen in miren prostor, v katerem vas ne bo nihče motil. Zbrali smo koristne nasvete, ki vam bodo v pomoč pri pripravi:

OSEBNA UREJENOST

 • Izberite poslovni zgornji del oblačila. Tako se boste tudi bolj profesionalno počutili, kar vam bo dalo dodatno motivacijo in samozavest za razgovor.
 • Lase primerno uredite, tudi to je znak spoštovanja do sogovornika.
 • Ne pretiravajte z ličili. Naličite se nevtralno in razpisanemu delovnemu mestu primerno.
 • Ne pozabite na samozavesten nasmeh in primeren, vkljuden pozdrav ob začetku in ob koncu klica.
 • Med samim video razgovorom skušajte vzdrževati očesni stik – pogled usmerite v kamero, ne v ekran.

TEHNIČNA PRIPRAVA

 • Izberite primeren program za video klic (Skype, Zoom, MS Teams), preverite, katero uporablja potencialni delodajalec.
 • Tudi, če ne vidite osebe na drugi strani klica, nikakor ne izklapljajte kamere. Predstavite se v najboljši luči – bodite samozavestni in kar se da sproščeni.
 • Ozadje vašega klica naj bo čim bolj urejeno in nevpadljivo – izberite belo steno s kakšno sobno rastlino, nikakor pa ne vključujte drugih družinskih članov, glasbenih plakatov ipd.
 • Izklopite vse, kar bi lahko motilo vaš razgovor – zaprite programe na računalniku, izklopite obvestila na mobilnem telefonu in prepovejte drugim družinskim članom vstop v prostor med intervjujem.
 • Za razgovor prek video klica uporabite osebni računalnik in ne telefon. Pred začetkom testirajte kot svoje kamere in vse tehnične podrobnosti – mikrofon in zvočnik, ter izklopite moteče šume iz okolice.
 • Med razgovorom sedite pokončno. Izberite stol in mizo, nikakor ne kavča, postelje ali vreče za sedenje. Bodite pozorni tudi na govorico telesa. Ne kažite znakov nervoze, ne pokajte s prsti, ne zavijajte z očmi. Malenkosti so tiste, ki na koncu štejejo.

VSEBINSKA PRIPRAVA

 • Pripravite si vse relevantne dokumente in jih imejte na dosegu roke – oglas za delovno mesto, za katerega se potegujete, svoj življenjepis in motivacijsko pismo. Pripravite si tudi morebiten seznam vprašanj za kadrovika na koncu intervjuja. S tem boste še dodatno pokazali svojo proaktivnost in pripravljenost.
 • Pred intervjujem se pripravite – raziščite podjetje, s katerim imate razgovor, njihova načela, cilje in vizijo. Svoje poznavanje podjetja skušajte nevsiljivo vključiti tudi v pogovor.
 • Poučite se o koronavirusu in o njegovem vplivu na gospodarstvo. Podjetje utegne zanimati vaše stališče, odvisno od delovnega mesta, za katerega se potegujete, navdušiti pa utegnete tudi s splošno razgledanostjo.
 • Ne pozabite omeniti, da se bodo razmere po tem obdobju izboljšale – nov kader, torej vas, bodo nujno potrebovali.

 

ZADNJI NOVICI

Samoizolacija: odnosi s sodelavci na preizkušnji

Samoizolacija v času koronavirusa je življenje prestavila v domače okolje, odnose pa omejila na najožje družinske člane. Če ste prej s sodelavci preživeli velik del dneva in sproti reševali službene izzive, nove okoliščine klič...

Preberi

Nasveti za lažje delo od doma ob otrocih

Ker so vrtci in šole zaprti, glavnini staršem delo od doma predstavlja večji stres kot fleksibilno možnost dela. Kako si lahko razporedimo dnevne obveznosti, da bo delo kar najbolje opravljeno?...

Preberi
© 2020, kariernisejem.com | Ta spletna stran je bila nazadnje posodobljena 28. decembra 2020. Pogoji uporabe | Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov