Kako povečati zaposlitvene možnosti tudi po kariernem sejmu

Sejem je zaprl svoja vrata – izkoristili ste priložnost in se predstavili podjetjem. Oddali ste kopije svojih pripravljenih življenjepisov, stisnili roke in se predstavili številnim delodajalcem. Pa zdaj? Kaj še lahko naredite? Izkoristite priložnost in ponovno opozorite nase!

Urejanje pridobljenih kontaktov in gradiv podjetij

Ko pridete s sejma, najprej uredite poslovne vizitke in zapiske o vaših pogovorih. Predlagamo vam, da imate za vsako podjetje samostojno mapo, kamor shranite gradiva, ki ste jih prejeli, vizitke, ki ste jih dobili od predstavnikov podjetij in povzetek pogovora, ki ste ga zabeležili že na sejmu. Opombe uredite – morda vam bodo še prišle prav kdaj v prihodnje.

Podjetja, kjer bi želeli delati, lahko dodatno preverite tudi preko njihove spletne strani, korporativnega komuniciranja javnosti, komunikacije preko socialnih omrežij, aktivnosti, ki jih izvajajo na trgu in oseb, ki so tam zaposlene. Svet je majhen in z le malo volje lahko stopite v kontakt z zaposlenimi v podjetju, ki vam bodo posredno ali neposredno predstavili podjetje tudi z druge strani.

Znova lahko preverite in preučite, kako bi lahko pomagali podjetju pri reševanju njihovega problema. Preverite, katera znanja in veščine potrebujejo, da boste v njihovih očeh bolj primeren kandidat. Morda pa je čas tudi za obisk kakšnega dodatnega izobraževanja.

Zahvala za pogovor

Vsakemu kadroviku, s katerim ste se pogovarjali, pošljite osebno zahvalno pismo. Ponovno se jim zahvalite za čas, ki so vam ga posvetili, in izrazite željo, da se še enkrat srečate na poglobljenem razgovoru. Omenite tudi kaj, kar ste morda med intervjujem pozabili in bi bistveno povečalo vaše možnosti za zaposlitev. Poudarite torej, zakaj ste pravi kandidat za njihovo podjetje. Zahvalno pismo je običajno dobro sprejeto, kadrovika ponovno spomni na pogovor, vas pa označi kot proaktivnega kandidata, ki ima resnično željo po delu. Ne skrbite, s prijaznim pismom ne boste izpadli vsiljivi!

Če vas vseeno skrbi, da prejemniku sporočila vaša proaktivnost ne bo všeč, lahko že na razgovoru omenite, da boste kako dokazilo poslali naknadno. Ne svetujemo vam, da namerno pozabite kak pomemben dokument (npr. izpit za nepremičninskega posrednika, če veste, da podjetje to od kandidatov zahteva), lahko pa gre za reference ali kaj podobnega, kar ni ključno, jih je pa dobro imeti. Tako bo vaše zahvalno pismo pričakovano in nihče vam ne bo štel tega koraka za minus.

Pridobivanje novih znanj in nasvetov

Svetovali smo vam, da na sejmu obiščete tudi karierno svetovalnico in park kariernih pripomočkov. Svetovalec vam je verjetno predlagal izboljšave, ki jih lahko vključite v vaš življenjepis in spremno pismo. Presodite, katere nasvete boste uporabili in posodobite svoj življenjepis. Prav tako preverite, na katerih spletnih mestih imate objavljen življenjepis – posodobite ga.

Na predavanjih ste dobili nove informacije in znanja, ki jih lahko vključite v vaš karierni profil. Razmislite, katera znanja so v današnjem času nepogrešljiva, in preverite, kakšne možnosti za dodatno  izobraževanje vam ponuja vaš kraj.

Pridobivanje novih kontaktov

Mreženje je usmerjeno pridobivanje kontaktov iz stroke, v kateri bi želeli delati. Na sejmu ste imeli priložnost spoznati več razstavljalcev. Med razstavljalci in med obiskovalci ste lahko vzpostavili stike, ki jih morate negovati. Preverite, s čim se vaši novi kontakti ukvarjajo, na katerem področju delajo in razmislite, ali so kakšne možnosti za poslovno sodelovanje. Morda pa s podobno mislečimi pridete do zanimive ideje, ki bi jo lahko oblikovali v podjetniško pot?

Pridobivanje samozavesti

Glede na to, da ste na kariernem sejmu opravili več intervjujev, ste morali prestopiti tudi svojo cono udobja. Trema, potne roke, tresoč glas – vse to ste morali potisniti na stran in se predstaviti s svoji najboljši luči. Če smo v navodilih za pripravo pred sejmom govorili o »vaji, vaji, vaji«, ste to že preizkusili v praksi. In kaj ste ugotovili? Verjetno je po tretjem ali četrtem pristopu do kadrovikov tudi trema popustila, roke so se osušile, cmok v grlu je izginil, glas pa zazvenel v običajnih frekvencah – pridobili ste na samozavesti, oblikovali svojo poslovno komunikacijo in izpilili svoj nastop. Veste, da so tudi kadroviki le ljudje, prav tako krvavi pod kožo, kot tudi vi in pristop do njih je zaradi tega lažji.

Spremljajte ponudbo del tudi po sejmu

Redno spremljajte tudi ponudbo prostih delovnih mest. Dober vir za to je slovenski zaposlitveni portal MojeDelo.com, kjer je vsak dan aktualnih nekaj 100 zaposlitev. Tako boste na tekočem, kateri profili so najbolj iskani (in se morda v najbolj iskanih znanjih in veščinah še izpopolnili), v katerih podjetjih trenutno zaposlujejo in pripravljeni boste zagrabiti pravo zaposlitev takoj, ko se ta pojavi.

Predvsem pa bodite prepričani, da boste zaposlitev našli! S pozitivnim pristopom boste delodajalce bolj navdušili, da ste idealen kandidat za njihovo podjetje.

ZADNJI NOVICI

Svet kompetenc: Virtualni timi

Ste soočeni z delom od doma v času samoizolacije ali pa ste ostali doma brez možnosti dela? Pripravili smo nasvete, kaj lahko naredite že sedaj, da bo vrnitev v »običajne razmere« lažja....

Preberi

Karierni sejem MojeDelo.com v Novi ...

Zaradi trenutne zdravstvene situacije v Italiji smo bili v skrbi za zdravje naših razstavljavcev in vseh obiskovalcev Kariernega sejma MojeDelo.com v Novi Gorici primorani prestaviti dogodek, napovedan za 5. marec 2020. Karierni sejem Moje...

Preberi
© 2020, kariernisejem.com | Ta spletna stran je bila nazadnje posodobljena 28. decembra 2020. Pogoji uporabe | Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov