Kako raziskati podjetje pred razgovorom

Karierni sejem MojeDelo.com se bliža in svojo prisotnost je potrdilo že 45+ delodajalcev. Z drugimi besedami, več kot 45+ priložnosti, da se predstavite svojim bodočim delodajalcem. Vsi pa ne bodo primerni za vaš spekter veščin, znanj in izkušenj, ki jih imate. Zelo pomembno je, da pred prvim stikom z delodajalcem veste, »s kom imate opravka«.

Nujno je, da delodajalce pred samim razgovorom za delo raziščete. Po eni strani tako lahko naredite vašo grobo selekcijo, ali delodajalcu lahko ponudite svoja znanja in izkušnje; ali delodajalec ima takšen oddelek, kjer so vaša znanja nujno potrebna; ali mu lahko z lastnimi izkušnjami pomagate pri doseganju boljših rezultatov? S preučitvijo pa pokažete tudi drugo plat svojega načina iskanja zaposlitve. Iskalec zaposlitve, ki preuči podjetje, kateremu se bo predstavil, s tem sporoča tudi sam odnos do delodajalca – ve, da bo na dogodku imel le nekaj minut, da se predstavi, zato morajo biti besede, ki jih bo izbral, skrbno premišljene, veščine, ki jih bo ponudil iz celotnega spektra svojih znanj, pa skrbno izbrane na podlagi informacij, ki jih je pridobil pred samim dogodkom. Le kdo bi kupil produkt, ki v svoji promociji ne bi znal izpostaviti točno tistih lastnosti, ki jih kupec želi?

Predstavitev delodajalcev

Na spletni strani vam za vašo najboljšo možno predstavitev pred vsakim sejmom pripravimo predstavitve podjetij, ki se bodo udeležila sejma. Delodajalci so pripravili predstavitev, v kateri se prikažejo kot tisti, ki zaposlujejo, zato so tudi informacije o podjetju tiste, ki vas, kot iskalce zaposlitve najbolj zanimajo – s čim se podjetje ukvarja, kakšna je njihova interna kultura, katere cilje želijo doseči v naslednjih letih, kakšne profile bodo zaposlovali v naslednjem letu itd.

Vendar pa ta predstavitev ni edina. Svetujemo vam, da za dobro pripravo obiščete tudi njihovo domačo spletno stran, kjer podjetja nudijo podrobnejše opise njihovih produktov in načina dela. Na spletni strani preverite tudi slikovno gradivo, morda boste dobili boljšo sliko o tem, v kakšnih prostorih boste preživeli vaš delovni čas.

Prav tako so zelo uporabni mediji – časopisi, dnevna poročila, gospodarske strani in strokovni članki na spletu. Preverite, kako podjetje skrbi za svojo podobo – kakšne poslovne uspehe dosegajo, v kakšnih novicah se predstavljajo, kako delujejo na lokalni in regionalni ravni. Morda boste ugotovili, da imajo kakšno izmed delovnih enot locirano tudi bližje vašemu domačemu kraj.

V sodobnem svetu je nemogoče mimo socialnih medijev – ali ima podjetje Facebook, LinkedIn profil? Kdo so zaposleni, kakšni so, se vidite kot del njihovega tima? Prav tako podjetje preko socialnih omrežij komunicira dogajanja na dnevni ravni, ki morda za širšo javnost niso tako aktualna, so pa del njihove kulture in poslovnega okolja.

Primeri zelo uporabnih vprašanj, za katera lahko poiščete odgovore še preden stopite v stik z delodajalcem:

  • Kako veliko je podjetje?
  • Koliko zaposlenih ima?
  • Je podjetje mednarodno?
  • Kdo je njihova največja konkurenca?
  • Se je pred kratkim zgodila velika sprememba (menjava direktorja, predaje poslov itd.)?
  • Ali ima podjetje jasno začrtano prihodnost?
  • Za katere inovacije je odgovorno podjetje?
  • Kako kvalitetni so njihovi produkti? Kako jih ocenjujejo?
  • Kdo kupuje njihove produkte in kdo najema njihove usluge?

Če zaključimo, izkoristite možnost, ki jo imate na sejmu: o delodajalcu lahko pred samim razgovorom izveste tako rekoč vse, medtem ko bo on o vas izvedel le tisto, kar mu boste sami predstavili. Izkoristite to prednost!

Avtor: Maja Radišek, Mojedelo.com

ZADNJI NOVICI

Svet kompetenc: Timsko delo

Ste soočeni z delom od doma v času samoizolacije ali pa ste ostali doma brez možnosti dela? Pripravili smo nasvete, kaj lahko naredite že sedaj, da bo vrnitev v »običajne razmere« lažja....

Preberi

Svet kompetenc: Virtualni timi

Ste soočeni z delom od doma v času samoizolacije ali pa ste ostali doma brez možnosti dela? Pripravili smo nasvete, kaj lahko naredite že sedaj, da bo vrnitev v »običajne razmere« lažja....

Preberi
© 2020, kariernisejem.com | Ta spletna stran je bila nazadnje posodobljena 28. decembra 2020. Pogoji uporabe | Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov