Mesto vrtnic, Nova Gorica je središče dogajanja v Goriški regiji!

Mestna občina Nova Gorica je ena od enajstih mestnih občin v Republiki Sloveniji in največja občina v Goriški regiji, kjer imajo sedež vse pomembnejše regionalne institucije. Razdeljena je na 19 krajevnih skupnosti s 44 naselji. Vse skupaj ima mestna občina Nova Gorica 31780 prebivalcev od tega je skupaj brezposelnih 1079 ljudi, 545 žensk in 534 moških, na podlagi teh podatkov se občina lahko pohvali z eno izmed najnižjih stopenj brezposelnosti v Sloveniji. O razvoju kariere, zaposlovanju in zadovoljstvu občanov v občni, smo se pogovarjali z županom Matejem Arčonom.

Intervju z županom Mestne občine Nova Gorica Matejem Arčonom

Matej Arcon zpan , intervju

MD: Goriška regija je regija z eno najnižjih stopenj brezposelnosti in eno od najvišjih samo-ocen zadovoljstva z življenjem v regiji v Sloveniji. Kaj botruje tem uspešnim kazalcem?

Zagotovo k temu pripomore dejstvo, da gospodarstvo po krizi okreva, kar pozitivno vpliva na različna področja družbenega življenja. Obenem je zadovoljstvo občanov v občinah v regiji nedvomno posledica prizadevanj posameznih lokalnih skupnosti za dvig kvalitete življenja, in sicer na področju okolja, sociale, družbenih dejavnosti, urejanja prostora ipd.

MD: Kakšne karierne priložnosti nudi življenje v občini Nova Gorica mladim in drugim karierno usmerjenim posameznikom?

Mestna občina Nova Gorica je z mestom Nova Gorica neformalno gospodarsko, izobraževalno, kulturno in družbeno središče severnoprimorske regije in kot tako generira vse pomembne naloge, ki iz teh področij izhajajo. Kot središče mladim ponuja številne nove priložnosti, tudi na področju dela in zaposlovanja. Pomemben akter v regiji je tudi Primorski tehnološki park, katerega eden od ustanoviteljev je Mestna občina Nova Gorica. V parku številnim mladim pomagajo do prvih podjetniških korakov in prvih start upov. Tisti, ki so s start upi v Primorskem tehnološkem parku že razvili uspešne zgodbe, pa nudijo mentorstvo in izkušnje mladim.

MD: Kakšne profile oz. kakšna znanja ter veščine občina potrebuje danes in kakšne bo potrebovala v prihodnosti?

Trenutno je veliko povpraševanje po kadrih tehničnih smeri, kot so inženirji gradbeništva, elektrotehnike, strojništva, tehniki za fiziko in kemijo ter gradbeništvo in geodezijo, pa tudi kadri s področja mehatronike. Veliko je povpraševanja tudi po informatikih, tehničnih in komercialnih zastopnikih, poklicih za zdravstveno in socialno oskrbo ter voznikih. Povpraševanje je vedno odraz trga in se z leti tudi spreminja. Zagotovo bodo v prihodnosti zelo zanimivi poklici, pri katerih bo zaželjeno interdisciplinarno znanje.

MD: Kaj bi kot župan svetovali mladim, ki se odločajo za šolo oz. poklic? Kaj pa tistim, ki so že zaposleni?

Predvsem, naj v tisto, za kar se odločijo, verjamejo. In ko se za nekaj odločijo, naj se za to potrudijo.

ZADNJI NOVICI

Karierni sejem MojeDelo.com se vrača v Ljubljano!

Približuje se že tradicionalni Karierni sejem MojeDelo.com v Ljubljani, ki se bo letos odvijal 7. novembra 2019 v vseh treh etažah Cankarjevega doma. Sejem ni namenjen samo tistim, ki aktivno iščete zaposlitev – letos smo se še pose...

Preberi

Ustvarjajmo skupaj dobre zgodbe

Za uravnotežen trg dela ter zagotavljanje potrebnega kadra za delodajalce v času gospodarske rasti, je izrednega pomena tesno sodelovanje Zavoda RS za zaposlovanje z delodajalci, kar prepoznavamo tudi na Območni službi Novo mesto. Dobro...

Preberi