Nasveti za lažje delo od doma ob otrocih

Ker so vrtci in šole zaprti, za obvladovanje in prenos koronavirusa pa je ključno, da starih staršev ne vključujemo v varstvo otrok, glavnini staršem delo od doma predstavlja večji stres kot fleksibilno možnost dela. Kako si lahko razporedimo dnevne obveznosti, da bo delo kar najbolje opravljeno?

Otroci potrebujejo veliko pozornosti, številne obroke, v danih razmerah pa se šoloobvezni otroci doma tudi šolajo. Delodajalec hkrati pričakuje kakovostno opravljeno delo, po možnosti v neprekinjenem kosu osmih ur. Na prvi pogled se zdi uskladitev delovnika, nege otrok in skrbi za to, da so šolske obveznosti opravljene, nemogoča naloga. A ob dobri organizaciji je tudi to izvedljivo. Kaj lahko naredimo, da naredimo situacijo obvladljivo?

Utrudite jih in zaposlite

Otroci preživljanje časa doma povezujejo z dopustom, počitnicami, prostim časom. Številni otroci se še niso znašli v situaciji, ko so doma daljše obdobje, starša pa morata večji del dneva preživeti za računalnikom ali ob telefonskih klicih. Zdaj se morajo bolj kot kadar koli prej naučiti tudi počakati in čim bolj samostojno poskrbeti za zabavo in morebitne šolske obveznosti.
Da bo otroku, medtem ko delate, čas hitreje in lažje minil, si zanj takrat, ko vam delovnik to dopušča, vzemite čas in ga utrudite. Fizično. Hiter sprehod po gozdu, tek v hrib, igre z žogo v dnevni sobi. Tudi vam bo fizična aktivnost dobro dela, otroci pa bodo lažje prebrodili obdobje umirjenih samostojnih dejavnosti. Napolnite kad ali posodo za perilo in jo postavite v tuš kabino. Otroci v vodi uživajo, voda jih tudi utrudi in umiri. Otrokom lahko razporedite tudi starosti primerna hišna opravila, tako vam bodo hkrati prihranili nekaj prostega časa, ki ga lahko nato aktivno preživite z njimi.

Poiščite užitke v novi rutini

Kadroviki vedno iščejo načine sproščanja na delovnem mestu, ponekod v pisarne dodajajo namizne nogomete, košarkarske koše, družabne igre. Izkoristite te aktivnosti v zavetju svojega doma s svojimi najljubšimi osebami. Sprejmite, da vaše delo od doma ne more biti izvedeno v povsem strnjeni obliki. Ustvarite si svojo novo rutino iz kratkih časovnih enot. Izmenjujte čas za delo s časom in skrbjo za otroka. Bodite sočutni do sebe! Potrepljate se po rami in si čestitajte za dobro opravljeno delo.

Držite se rutine

Otroci imajo radi rutino. Zato otroke vključite v postavljanje urnika. Dajte jim nekaj dni, da rutino osvojijo, ključno je, da se je držite tudi vi. Čas, ko so otroci samostojni ali spijo, izkoristite za video klice in delo. Svojo rutino delite s sodelavci, da bodo tudi oni vedeli, kdaj ste jim na voljo.

Ne pozabite na sproščanje in zabavo

Najdite način sprostitve, ki vam ustreza. Je to sedenje na balkonu z dobrim čajem? Peka? Virtualen pogovor s prijateljico? Narava? Tek? Joga? Skrivanje na stranišču z lahkotnim romanom? Nihče vas ne obsoja. Zares. Poiščite svojo vrsto sprostitve in si jo privoščite.

Nasvet učiteljice razrednega pouka

Za konec še nasvet učiteljice razrednega pouka iz manjšega mesta v Zasavju, ki svetuje, naj se oprimemo rutine. To je idealen čas, da naše otroke naučimo samostojnosti in odgovornosti. Sami so odgovorni za svoje šolske naloge in za učenje. Starši so v vlogi svetovalcev, spodbujevalcev in tudi nevidnih nadzornikov, vsaj na začetku. Pomagajte jim časovno razporediti naloge, določite čas, ki je namenjen učenju, in čas, ki je namenjen igri. Najbolje je, da otrok šolske obveznosti opravi dopoldne, tako kot v šoli. Predvsem pa se vsi skupaj opremimo z obilico mirnih živcev in potrpljenja. Konec koncev je to vendarle skupno preživet čas, ki nam je podarjen.

ZADNJI NOVICI

Svet kompetenc: Timsko delo

Ste soočeni z delom od doma v času samoizolacije ali pa ste ostali doma brez možnosti dela? Pripravili smo nasvete, kaj lahko naredite že sedaj, da bo vrnitev v »običajne razmere« lažja....

Preberi

Svet kompetenc: Virtualni timi

Ste soočeni z delom od doma v času samoizolacije ali pa ste ostali doma brez možnosti dela? Pripravili smo nasvete, kaj lahko naredite že sedaj, da bo vrnitev v »običajne razmere« lažja....

Preberi
© 2020, kariernisejem.com | Ta spletna stran je bila nazadnje posodobljena 28. decembra 2020. Pogoji uporabe | Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov