Vsak posameznik se mora zavedati lastne odgovornosti za pridobitev ali ohranitev zaposlitve

Intervju z  Vesno Petric Uran, direktorico Zavoda RS za zaposlovanje Območna služba Nova Gorica

Zavod za zaposlovanje OS Nova Gorica pokriva urade za delo  Nova Gorica, Ajdovščina, Tolmin in Idrija oziroma občine Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava.

Leto 2016 je bilo za Območno službo Nova Gorica v znamenju pozitivnih gibanj. Število brezposelnih se je zmanjšalo za dobrih 20 % (v Sloveniji 11,9%) glede na preteklo leto. Zaposlilo ali samozaposlilo se je 3.331 brezposelnih oseb, kar je 9,8 % več v primerjavi s predhodnim letom. Število delovno aktivnega prebivalstva je naraslo za 1498 oseb.

Pozitivne trende pričakujemo tudi v letu 2017. Na Območni službi Nova Gorica je bilo konec februarja 2017 registriranih 4.041 brezposelnih oseb, kar je za 841 oseb oz. 17,2 % manj kot februarja 2016 (v Sloveniji za 12,7 % manj).

V januarju 2017 je bilo na območju Območne službe Nova Gorica (Upravne enote: Ajdovščina, Idrija, Nova Gorica, Tolmin) 44.775 delovno aktivnih prebivalcev (po lokaciji delovnega mesta), kar je za 1.720 oseb oz. 4,0 % več kot januarja 2016 (v Sloveniji za 3,1 % več). (Vir: SURS) Stopnja registrirane brezposelnosti je januarja 2017 znašala 8,1 % (v Sloveniji 11,2 %). V primerjavi z januarjem 2016 se je stopnja registrirane brezposelnosti na tem območju znižala za 2,1 odstotne točke (v Sloveniji znižala za 1,7 odstotne točke). (Vir: SURS)

V strukturi brezposelnih je nadpovprečno visok delež starejših, nizko in terciarno izobraženih. V obdobju od januarja do februarja 2017 so delodajalci Območni službi Nova Gorica sporočili 847 prostih delovnih mest, kar je za 25,3 % več kot v enakem obdobju lani. Med temi je bilo največ povpraševanja po naslednjih poklicih: delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, delavci v gradbeništvu, gostinstvu (natakarji, kuharji, kuhinjski pomočniki ), vozniki težkih tovornjakov, bolničarji, negovalci, skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo, strugarji, inženirji strojništva, elektrotehnike, komercialni zastopniki za prodajo, kozmetiki, varilec, programerji CNC stroja, oblikovalci kovin.

Vesna Petric Uran direktorica Zavod  za zaposlovanje Nova Gorica

Vesna Petric Uran, direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Območna služba Nova Gorica

Obeti za leto 2017:

Predvideva se zmerna rast zaposlenosti ter zmanjšanje registrirane brezposelnosti. Ocenjujemo, da bo v goriški regiji največ zaposlitev v predelovalnih dejavnostih, zdravstvu in socialnem varstvu, izobraževanju, vzdrževanju, prometu, gostinstvu, gradbeništvu, strokovno, znanstvenih in tehničnih dejavnostih itd. Največ možnosti  za zaposlitev bodo imeli  najustreznejši,  kompetentni in pripravljeni za delo.

Izzivi Zavoda:

Še naprej se bomo najbolj posvečali dolgotrajno brezposelnim,  težje zaposljivim in drugim ranljivim ciljnim skupinam brezposelnih (mladim, starejšim, nizko izobraženim) ter prejemnikom denarnega nadomestila in denarno socialnih pomoči. Problem strukturnega neskladja na trgu dela se še posebej kaže pri težji zagotovitvi ustreznih delavcev, kjer je zahtevana  srednja poklicna izobrazba (ustrezne kompetence in znanja ter veščine). Priča smo demografskim spremembam (zvišuje se delež starejših na trgu dela,  pričakovana je večja delovna aktivnost starejših), katere  imajo vpliv na spremembe na trgu dela na dolgi rok. Potrebna bo večja fleksibilnost tako brezposelnih kot zaposlenih (pridobivanje novih znanj, kompetenc, vseživljenjsko učenje, izobraževanje in usposabljanje, pripravljenost za spremembo poklica…).

Zavod s svojimi cilji, strategijo dela ter doktrino vse bolj osredotočeno in kakovostno pristopa k omenjeni problematiki – vse bolj kvalitetni  pristopi dela, intenzivna  povezava z delodajalci v okolju, sodelovanje z izobraževalnimi institucijami, zbornicama in drugimi lokalnimi partnerji in deležniki. Glavni cilj je pomoč brezposelnim na poti do zaposlitve.

Vsak posameznik se mora zavedati lastne odgovornosti za pridobitev ali ohranitev zaposlitve, ob tem izkazovati lastno motiviranost, aktivnost in fleksibilnost. Dejstvo je, da pridobljena izobrazba še ne zagotavlja zaposlitve.  Nujna je delavnost in pripravljenost za vseživljenjsko učenje.

Vabimo vse iskalce zaposlitve, da se udeležijo kariernega sejma v Novi Gorici, kjer bodo imeli možnost na enem mestu spoznati več delodajalcev in se jim predstaviti, prav tako tudi opraviti kratke zaposlitvene razgovore s tistimi delodajalci, ki bodo v času sejma iskali sodelavce.

Na stojnici Zavoda RS za zaposlovanje vam bomo ves dan na razpolago z informacijami, svetovanji in usmeritvami.

ZADNJI NOVICI

Nasveti za lažje delo od doma ob otrocih

Ker so vrtci in šole zaprti, glavnini staršem delo od doma predstavlja večji stres kot fleksibilno možnost dela. Kako si lahko razporedimo dnevne obveznosti, da bo delo kar najbolje opravljeno?...

Preberi

Svet kompetenc: Timsko delo

Ste soočeni z delom od doma v času samoizolacije ali pa ste ostali doma brez možnosti dela? Pripravili smo nasvete, kaj lahko naredite že sedaj, da bo vrnitev v »običajne razmere« lažja....

Preberi
© 2020, kariernisejem.com | Ta spletna stran je bila nazadnje posodobljena 28. decembra 2020. Pogoji uporabe | Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov