Za uspešen razvoj podjetja je pomembno dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo

Intervju z županom Občine Žalec, Jankom Kosom

Žalec v samem osrčju Savinjske doline danes velja za središče slovenskega hmeljarstva, čemur po otvoritvi Fontane piv Zeleno zlato posvečajo vedno več pozornosti. Poleg klasičnega gospodarstva se tako v prihodnje že zarisujejo obeti intenzivne turistične dejavnosti, ki bo povezala čudovito pokrajino, naravne danosti in tradicijo pridelave hmelja, s čimer bodo na trgu dela ustvarili številne priložnosti za zanimive ideje, nove podjeme in proaktivne posameznike.

MD: S katerimi izzivi na trgu dela se soočate v vaši Občini?

V preteklosti je našo občino zaznamoval beg možganov v druge občine in v tujino in posledično negativen trend rasti prebivalstva, ki pa se je po letu 2013 obrnil. Pozitiven trend rasti prebivalstva je z zornega kota nadaljnje razvojne perspektive naše občine vsekakor dobrodošel. Občina Žalec se tako lahko v preteklem letu pohvali z večjo rastjo zaposlenih v svojih podjetjih, kot je bila zabeležena na regijskem in državnem nivoju. Medtem ko smo v preteklih letih nekako reševali problematiko upada zaposlitev skozi samozaposlovanje, pa je situacija danes obrnjena. Število zaposlitev pri samostojnih podjetjih se je zmanjšalo, zaposlovanje gospodarskih družb pa povečalo v tolikšni meri, da je skupni izkupiček v prid višje zaposlenosti in nižje brezposelnosti v občini Žalec. Trend zniževanja brezposelnosti v naši občini pa se predvideva tudi za prihodnje. Pri nas imamo številna podjetja, ki so dobri zaposlovalci. Eno izmed njih je gotovo podjetje NOVEM iz Ložnice pri Žalcu, ki ga je agencija SPIRIT izbrala med štiri najboljša podjetja v tuji lasti in sicer v kategoriji »najboljši zaposlovalec«.

MD: Priložnosti na trgu dela se odpirajo. Kako se Občina vključuje v razvoj gospodarstva v vaši regiji?

V občini zaznavamo večjo gospodarsko aktivnost, kar nas seveda zelo veseli. Zavedamo se, da je za uspešen razvoj podjetij pomembno dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo, zato se v Občini trudimo, da našim podjetnikom nudimo čim boljšo podporo pri ustvarjanju dobrih pogojev za njihovo poslovanje. Občina je soustanoviteljica Razvojne agencije Savinja, ki zanjo opravlja naloge s področja vzpodbujanja aktiviranja lokalnih razvojnih potencialov in animiranja podjetnikov ter lokalnega okolja za pripravo podjetniških in razvojnih programov. Razvojna agencija Savinja našim podjetjem svetuje, jih informira in jim pomaga pri prijavah na razpise. Za podjetnike izvaja storitve VEM. Organizira tudi razne dogodke, ki so namenjeni usposabljanju, izobraževanju in povezovanju podjetnikov, s čimer jim pomaga ohranjati konkurenčen položaj na trgu.

MD: Glede na nadpovprečno dober odziv ob otvoritvi fontane, boste številne aktivnosti usmerili v razvoj turizma. Kako boste v takšen projekt povezali občane?

Fontano smo zgradili zato, da bi v občini pospešili razvoj turizma in sorodnih dejavnosti. Obiskovalci, ki pridejo na fontano, kupijo tudi kakšne spominke, obiščejo še druge turistične zanimivosti, kaj dobrega pojedo ali spijejo pri naših ponudnikih gostinskih storitev…  Gostinci in turistični delavci so s povečanim obiskom zadovoljni. Tudi naši občani, ki niso neposredno povezani s turistično dejavnostjo so zadovoljni, da je Žalec postal živahnejši, da se po mestu sprehajajo turisti, da se v občini vedno nekaj dogaja. Seveda pa se s prihodom novih turistov povečuje tudi povpraševanje po novih produktih, nastajajo nove ideje. Zato skupaj z Razvojno agencijo Savinja, ki je naše podporno okolje, že razmišljamo, kako bi pomagali zlasti mladim, da skozi poslovno aktivnost realizirajo nove poslovne ideje.

ZADNJI NOVICI

Svet kompetenc: Timsko delo

Ste soočeni z delom od doma v času samoizolacije ali pa ste ostali doma brez možnosti dela? Pripravili smo nasvete, kaj lahko naredite že sedaj, da bo vrnitev v »običajne razmere« lažja....

Preberi

Svet kompetenc: Virtualni timi

Ste soočeni z delom od doma v času samoizolacije ali pa ste ostali doma brez možnosti dela? Pripravili smo nasvete, kaj lahko naredite že sedaj, da bo vrnitev v »običajne razmere« lažja....

Preberi
© 2020, kariernisejem.com | Ta spletna stran je bila nazadnje posodobljena 28. decembra 2020. Pogoji uporabe | Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov